mandag 12. desember 2011

Baking - Dagens brødoppskrift

Nå har det seg slik at mine utregninger viser at det er mye billigere å bake spennende brød selv, enn å kjøpe spennende brød i butikken. En tenkar gjerne at å bake i lengden blir veldig dyrt siden når du først handler inn gjær, mel av forskjellige slag, olje , frø og andre spennende ting er det dyrt der og da. Du sammenligner det med et kjøp av to brød.
       Det blir bokstavlig talt helt feil. Hvis du tenker at du bruker ca 5- 7 dl hvetemel på 2 brød, og det er 2 kg i en pose, så blir det ganske mange brød ut av en pose hvetemel hvis du tilsetter andre meltyper. Oljen varer lenge, og sum sumarum kan du få mye sunnere brød ved å lage dem selv enn de du kjøper i butikken.

Vel: Dagens juleoppskrift :

ca 6 dl siktet hvetemel ( julenisse på utsiden )
3-4 dl siktet rugmel grovt
2 dl samnalt rugmel
litt linfør
lit solsikke frø
1 ss kanel
1 ts kardemomme
ca 1 dl olje
ca 4 - 6 dl vann ( lunkent, tilnærmet 40 grader )

Melk til pensling.
Tilsett gjerne noen rosiner, eller kruskalkli i deigen.



Bland alt det tørre og tilsett lunkent vann, ( Deigen skal ikke være for hard, helst litt myk og god å ta i uten at du blir klissete på hendene )

Deretter lar du deigen heve en stund, til ca dobbel størrelse. Jeg pleier å heve deigen på vaskerommet, oppå tørkestativet fordi der er det varmt og godt og bollen er ikke i direkte kontakt med kulde fra noen kanter. Det går også ann å sette bollen i varmeskapet på tekeovnen eller oppi en kum med varmt vann, eller andre steder det er lunt og godt.

Når deigen har hevet lenge nok, knar du den godt, hvis du er litt irritert på noen eller andre ting plager deg. la gjerne deigen ta lidelsen for deg, og du føler deg bedre etterpå. Når deigen er knadd en stund, mellom 5 - 7 min, deler du den opp og legger den i brødformer eller lager andre spennende former:

Pensle brødene litt med melk eller vann for å gi dem en gyllen skorpe.

Enten du puttet deigen i brødformer eller triller deigen i to pølser, ettehev den i ca 1 time og stek på 200 grader i uoppvarmet ovn i ca 40 min. Når du tar ut brødene og banker på dem skal det gi en følelse av hul lyd når de er ferdige!



Jeg liker best å bake med vann og olje i stiden for melk og smør. Jeg kan da bare ta vann i fra spirngen og slippe å vente på at smøret skal smelte og kjøle seg ned igjen. Jeg pleier også å bruke vann og olje når jeg baker boller, men da tilsetter jeg gjerne litt melk i vannet. Og veier det opp med litt varmere vann. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar